Листно зеле (кейл) със соленки от тофу - в момента това е

...
Листно зеле (кейл) със соленки от тофу - в момента това е
Коментари Харесай

Без месо не сядах на масата. Но вече съм веган.

Листно зеле (кейл) със соленки от тофу - в момента това е обичаната храна на Щефан Пюц, ММА боец от Франкфурт. От началото на годината 36-годишният мъж вече се храни единствено вегански. " Растителните храни ми оказват помощ да упражнявам повече. Силовите ми индикатори се усъвършенстваха ", изяснява Пюц. След една травма той забелязал, че когато приема единствено вегански артикули, тялото му се възвръща доста по-бързо. Като спортист той въпреки всичко се нуждае от задоволително протеини - ето за какво натъртва на бобовите растения, да вземем за пример на соята.

10 милиона германци не ядат месо

Веганът Пюц може би към момента е изключение измежду професионалните спортисти. Но другояче от ден на ден потребителки и консуматори в Германия заместват месото, рибата и яйцата с тофу, соени наденички и зеленчуци. Едно допитване от септември 2023 демонстрира, че към този момент 3% от хората в страната са вегани, а девет на 100 избират вегетарианското хранене. Казано иначе: към 10 милиона души в Германия към този момент не ядат месо.

Сред тях е и хамбургският инфлуенсър Альоша Мутарди. При него основна роля играят морално-етичните претекстове. 36-годишният доктор съзира проблеми най-много при всеобщото отглеждане на животни. Като куиър деятел в Инстаграм и Ютюб той подчертава основно върху тематики като веганство, антирасизъм и психическо здраве. Но неговата настройка не всеки път е била такава. " Навремето месото си беше стандарт за мен. Не сядах на масата без месо ", споделя той и изяснява, че смяната настъпила, откакто изгледал едно видео за индустриалното отглеждане на животни. " Разревах се със сълзи. "

Месото и опазването на климата

Движението за запазване на климата дава спомагателен подтик на веганството. Според Организация на обединените нации, към 15% от нездравословните излъчвания, за които са отговорни хората, идват от отглеждането на животни.

Ако се промени методът на хранене, евентуално може да се промени и селското стопанство. Защото поради фуража в Германия ежедневно се засяват специфични култури, които се пръскат и торят. Заради отглеждането на животни се изсичат и горски масиви, а пък самите животни при своето храносмилане отделят метан.

Иля Щефелбауер от университета в Кремс, Австрия, също удостоверява, че дебатът за месоядството е обвързван с друга, още по-критична полемика на днешното време: тази за опазването на климата. Ученият, който се занимава с историята на месото, е уверен, че за хората методът на хранене е доста значим и съкровен въпрос. Това, което ядеш, има доста тясна връзка със личната ти еднаквост, счита Щефелбауер.

Но даже напълно да се промени методът на хранене, това въобще няма да бъде задоволително за световното решение на климатичния проблем, счита ученият. " За тази цел би трябвало коренно да променим цялата стопанска система и обвързваните с нея културни практики ", изяснява той и прибавя, че не е задоволително просто да се откажеш от всекидневния сандвич с пастет.

Но когато се откажеш, ти помагаш на производителите на вегански и вегетариански други възможности. Защото променената консумация се отразява и върху производството на храни. През 2022 година в Германия е маркиран растеж с  6,5 % в продажбите на вегански артикули спрямо предходната година. Успоредно с това потреблението и производството на месо и месни произведения понижават. Въпреки това оборотът на месарите е несравнимо по-висок от този на производителите на веганските заместители: през първото полугодие на тази година в Германия са заклани над 23 милиона прасета, говеда, овце, кози и коне и към 345 милиона кокошки, пуйки и патици.

" Животът без свинско печено няма смисъл "

Въпреки това потреблението на месо получава солидна поддръжка. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер да вземем за пример неотдавна сподели, че не приема насилствената " веганизация " на Германия или на Бавария. " Животът без свинско печено е вероятен, само че няма необикновен смисъл. Ние желаеме и отсега нататък да ядем това, което желаем ", каза Зьодер.

Щефан Пюц, който е освен състезател, само че и съветник по здравословно хранене, не се впряга изключително от полемиката към месоядството. Той няма упоритостта да " веганизира "  други хора. " Вече има спортисти, които одобряват единствено растителни храни, мнозина обаче си ядат месо. Това има както преимущества, по този начин и дефекти. За себе си мога да кажа, че съм намерил своя път. И се усещам прелестно. "

***

Вижте и това видео от нашия списък - от 2016:

Веганството става все по-популярно

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР